Cumhuriyet Halk Partisi Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Gölge Bakan Erhan Adem, 2024 yılı bitkisel üretim destekleriyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlemelerini eleştirdi. Adem, çiftçilerin artan maliyetler karşısında ayakta durmakta zorlandığını belirtti.
Adem, yapılan düzenlemelerin çiftçilerin sorunlarını çözmekten uzak olduğunu vurguladı. “Açıklanan destek oranları, artan girdi maliyetleri karşısında çiftçimizin yükünü hafifletmiyor,” dedi. Mazot, gübre, tohum gibi üretim kalemlerindeki fiyat artışlarının üreticileri zor durumda bıraktığını söyledi.
TARIMSAL MALİYETLER VE ENFLASYON KISKACI
Adem, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine atıfta bulunarak, tarım enflasyonunun tarihi zirvede olduğunu belirtti. “Mazot, gübre, tohum artık peşin alınamıyor. Çiftçimiz borçlanarak üretim yapmaya çalışıyor,” dedi. Çiftçilerin üretimden çekilmesinin, gıda fiyatlarında kriz yaratabileceğine dikkat çekti.
BANKALARIN TERCİHİ ELEŞTİRİ KONUSU
Adem, çiftçilere destek sağlamakla yükümlü olan bankaların farklı bir önceliği olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz günlerde bankaları denetleyen kurum başkanının düğününde kamu bankalarının takı yarışına girdiğini söyledi. “Çiftçi üretim yapamaz hale gelirken, Ziraat ve Halk Bankası düğünlerde boy gösteriyor,” diye konuştu.
DESTEKLER YETERSİZ, ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Açıklanan desteklerin çiftçinin ayakta kalması için yetersiz olduğunu belirten Adem, “Günü kurtarmaya yönelik bu düzenlemeler, çiftçiyi daha da zor durumda bırakıyor. Çiftçiye anayasal hakkı olan tarımsal destek ödenmeli,” dedi. Tarım Bakanlığı’nın Sayıştay raporlarına dikkat çeken Adem, bakanlığın kendi kurumsal yapısını bile yönetemediğini dile getirdi.
Çiftçinin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Adem, “Bu şekilde tarım sektörü çöküşe sürükleniyor. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz,” diyerek sözlerini tamamladı.
Haberlimon.com